Drie nieuwe topondernemers op de sofa bij Jong Voka ZP

Eén sofa. Drie topondernemers uit de regio. Meer had Jong Voka Zenne-Pajot niet nodig op 13 april voor een boeiend gesprek over overname en opvolging in familiebedrijven. Onder leiding van moderator Koen Baert deelden Arnaut Ingels (WDR Verzekeringen), Koen Van Hemelen (J. Van Hemelen Keuringsorganisme) en Philip Vandewalle (Sterckx NV) hun kennis en ervaring met de aanstormende generatie jonge ondernemers.

Zo’n 60 jonge ondernemers en geïnteresseerden verzamelden in de Gooikse Cultuurschuur De Cam voor de inspirerende avond. De drie ondernemers hebben elk een eigen achtergrond. Arnaut Ingels maakte eerst carrière als verzekeringsmakelaar om later in het familiebedrijf te stappen en te groeien door overnames. Voor Koen Van Hemelen had de overname van zijn vaders bedrijf heel wat voeten in de aarde omdat vzw’s onder een apart statuut vallen. Philip Vandewalle was eerst filiaalleider en werd later zaakvoerder na een management buy-out. Bekijk hier alle foto’s van de avond:

Topondernemers op de sofa - sfeerbeeld 2

Meer dan 60 jonge ondernemers luisteren aandachtig naar de drie topondernemers.

Eigen traject

Deze topondernemers legden elk hun eigen traject af, maar toch was er snel consensus over een aantal succesfactoren in ondernemen. Koen Van Hemelen: “Solo slim spelen werkt niet bij ondernemen. Je omringen met bekwame mensen is absoluut noodzakelijk, zowel tijdens het overnameproces als nadien.”

 

Topondernemers op de sofa - Arnaut Ingels

Arnaut Ingels: “De steun van familie en vooral van je partner is belangrijk. Zo kan je ook in ondernemen elkaar aanvullen.”

“Je kan sowieso niet alles zelf doen”, pikte Philip Vandewalle daarop in. “Door het juiste team met de juiste vaardigheden rond je te verzamelen, bouw je zekerheid in. Gebeurt er dan iets met de bedrijfsleider, dan kan de onderneming in se verder.”

“Hoe eerder je begint met ondernemen, hoe beter. Zelfs al is er financiële druk in het begin, kan dat samen met een jeugdige dynamiek juist een grote motivator zijn. De steun uit je netwerk, van familie en bovenal van je partner is daarbij zeker belangrijk”, gaf ook Arnaut Ingels mee. “Zo kan je elkaar ook in ondernemen aanvullen.”

Topondernemers op de sofa - Koen Van Hemelen

Koen Van Hemelen: “Doe vooral je zin. Iedereen heeft gelijk en niemand heeft gelijk. Het is jouw verhaal!”

 

Gouden tip

Dat er geen standaard recept is om te slagen als ondernemer, wisten we al. Maar toch hadden de topondernemers enkele vuistregels die één en ander kunnen faciliteren. Arnaut Ingels: “Voor mij is de gouden tip: leer luisteren. Pas als je echt leert luisteren en in gesprekken met overlaters, met (toekomstige) medewerkers tussen de lijnen door leert lezen, krijg je echt waardevolle informatie.”

 

Koen Van Hemelen: “Er zijn heel veel tips, maar de belangrijkste is: doe vooral je zin. Iedereen heeft gelijk en niemand heeft gelijk. Het is jouw verhaal, dus neem gewoon die beslissing en maak er gaandeweg een goede van. ”

 

Philip Vandewalle: “Voor mij is het heel eenvoudig. Kansen komen niet uit de lucht vallen, je moet er zelf achteraan gaan. Het belangrijkste is dus: je dromen durven najagen!”

 

Topondernemers op de sofa - Philip Vandewalle

Philip Vandewalle: “Je kan niet alles zelf doen. Door het juiste team met de juiste vaardigheden rond je te verzamelen, bouw je zekerheid in.”

Hou je agenda vrij!

De eerstvolgende activiteiten van Jong Voka Zenne-Pajot zijn een Afterwork Drink op dinsdag 10 mei 2016 in Halle (sportcentrum De Bres) en de Inclusieve Vijfkamp t.v.v. Zonnestraal vzw (atletiekpiste Gooik) op zondag 29 mei 2016. Daarover vind je meer info in onze Agenda. Ook op Twitter en Facebook kan je ons volgen. Vragen? Contacteer kris.timmermans@voka.be.

 

Met dank aan onze eventpartners:

logo Gooiklogo heim pollé

 

 

 

En onze partners:

ingWDR Verzekeringen